Sustenabilitate – 4 pași importanți pentru un viitor nelimitat de verde / E.ON România *WE has no limits !

Sustenabilitate.

 1. Care este definiția acestui termen, folosit atât de des în ultima perioadă ?
 2. Ce reprezintă pentru secolul 21 ?
 3. De ce sacoșa din pânză este preferabilă celei din plastic ?
 4. De ce aleg produsele biodegradabile ?
 5. Cum consum energie electrică într-un mod inteligent și sustenabil ?
 6. De ce prefer bicicleta ?
 7. Care sunt principiile acestui concept ?
 8. Cum putem avea un stil de viață sustenabil ?

SUSTENABIL ( engl. sustainable) Procesul prin care fiecare lucru este susținut la un nivel durabil.

Cu toate acestea, în zilele noastre, din cauza problemelor sociale și de mediu cu care se confruntă societatea, sustenabilitatea este frecvent descrisă într-un mod specific. Prin urmare, în secolul 21, sustenabilitatea poate fi definită ca fiind suma proceselor și acțiunilor prin care omenirea evită epuizarea resurselor naturale ale Planetei, pentru a menține un echilibru ecologic, astfel încât calitatea vieții să nu scadă și bineînțeles, fără a fi compromise nevoile generațiilor următoare.

Aștfel spus, acțiunile desfășurate zilnic la nivel mondial, pot fi considerate durabile, atâta timp cât nu afectează ecosistemul și permit o continuitate a calității vieții fiecărei societăți.

E.ON România a organizat o campanie de conștientizare foarte drăguță, prin manifestul WE has no limits. Pentru că împreună nu avem limite, împreună suntem puternici și putem schimba lumea. Fiecare acțiune sau mic gest al nostru poate avea un impact semnificativ asupra societății din care facem parte și asupra planetei pe care locuim.

Potrivit unui comunicat de presă E.ON România: “Factura electronică este un prim exemplu de promovare a sustenabilității, peste 500 000 de clienți ai E.ON din România au optat pentru acest tip de factură, efectul fiind salvarea de la defrișare a sute de copaci anual. Astfel, cu un gest mic și un minim efort, doar prin activarea facturii electronice, clienții noștri pot contribui la crearea unui viitor mai verde.

Sunt foarte fericită pentru că o parte din facturile lunare le primesc în format electronic👍 și extrem de întristată atunci când observ în cutia poștală plicuri pentru care s-a făcut multă risipă de hârtie 👎. De ce trebuie să trecem cu vederea faptul că anual sunt sacrificați copaci pentru fabricarea hârtiei, atâta timp cât în prezent avem la îndemână tehnologia, care nu doar ne usurează viața, dar contribuie la un viitor mai verde și mai curat ?

De curând am activat factura E.ON în format electronic. Află cum o poți activa extrem de simplu și gratuit:

Pasul nr. 1 🡆 Intră în contul E.ON Myline – secțiunea Factură electronică

Pasul nr. 2 🡆 Alege din listă locul de consum și dă click pe butonul *Activează*

Pasul nr. 3 🡆 Acceptă termenii și condițiile, apoi click din nou pe butonul *Activează*

Avantajele sunt nenumărate. În primul rând, activarea facturii este gratuită. Poate fi accesată oricând, oriunde ne-am afla, extrem de simplu, direct din contul Myline. Formatul este identic cu cel al facturii tipărite. Uităm de timpul pierdut la cozi sau întârzieri de plată. Tot ce avem de făcut este să deschidem sau descărcăm factura pe telefon și să scanăm codul de bare în magazinele E.ON sau alte puncte de plată. Gata, plata este înregistrată.

În cont ai posibilitatea să vezi ultimele 12 facturi și primești o notificare pe mail atunci când o nouă factură a fost emisă.

În dimineața acestei zile discutam cu un prieten despre cât de dificil și plin de suprize a fost anul 2020. Dar mai ales, câtă nevoie de deconectare zace în fiecare dintre noi. O deconectare autentică, în comuniune cu natura.

Iată că suprizele pentru un viitor mai verde nu se opresc aici. Vreau să vă povestesc puțin despre E.ON Green Home, adică electricitate din surse regenerabile, energie 100% verde.

Achiziționând abonamentul E.ON Green Home avem posibilitatea să marcăm kilometri pe Via Transilvanica în aplicația Myline, secțiunea Green Steps. Pentru fiecare kilometru parcurs avem o reducere de 5 lei* pe factură. Prin parteneriatul cu Via Transilvanica, E.ON România promovează un stil de viață sănătos și sustenabil.

Via Transilvanica este un proiect care încurajează mișcarea în aer liber, pe un drum ce străbate Transilvania, de la Putna la Drobeta Turnu Severin. Până în prezent, E.ON a marcat și trasat 100 km pe teritoriul a 12 comune din zona Sibiului. Trasee de drumeție, poteci și drumuri de munte.

Provocările nu se opresc aici. Fiecare factură în format electronic activată se transformă în 1m de traseu pe Via Transilvanica. Deja au răspuns pozitiv peste 100.000 de oameni.

Nu e minunat ? ❤

Faptul că am posibilitatea să pornesc la o drumeție prin frumoasa Românie, nu poate decât să mă încânte nespus, știind că am participat prin implicarea mea în proiecte și parteneriate gândite pentru un viitor mai luminos. 🙂

4 Sfaturi de Sustenabilitate pe care le-am pus în practică

Am o diplomă în ecologie 💚 și mulți ani în spate de când am început să trăiesc conștient și responsabil. Iubesc natura, mediul înconjurător, animalele și toate lucrurile bune pe care viața ni le oferă gratuit. Știu că stă în responsabilitatea mea să educ prin exemplul pe care îl ofer în jur. Știu că mâine poate fi mai bun decât astăzi. Sustenabilitatea trebuie să guverneze viitorul iar exploatarea inconștientă a resurselor trebuie să fie o poveste a trecutului.

1. Am redus consumul de energie electrică

Energia electrică este o binecuvântare pentru casele noastre, sporindu-ne confortul. Este, de asemenea, un „combustibil” care pune în miscare viața din jur. Cu toate acestea, trebuie să fim responsabili în ceea ce privește consumul. Am început să folosesc becuri economice, a căror lumină atinge intensitatea maximă instataneu, fără un timp de încălzire, nu conțin mercur iar consumul de energie este redus considerabil, cu până la 80%. 🙂 În plus, închid mereu lumina în încăperile unde nu am nevoie de ea.

2. FOLOSESC ZILNIC BICICLETA

Mersul pe bicicletă este o plăcere. Plec aproape zilnic cu ea, în aventurile mele urbane. Mă face să mă simt vie, conectată, activă. Astfel promovez un stil de viață sănătos, distractiv dar mai ales sustenabil. Știai că, potrivit unui raport IPPC, 14 % din toate emisiile de gaze cu efect de seră se datorează, în principal, autoturismelor ? Spre deosebire de ce cred mulți, avioanele, navele de marfă și camioanele nu sunt principalii factor care contribuie la emisiile de CO2. La nivel de vehicul, mașinile electrice sunt o alternativă sustenabilă. E.ON România vine cu mai multe oferte de stații de încărcare pentru cei care dețin mașini electrice

3. UN ALT STIL DE VIAȚĂ – ZERO WASTE

Încerc să respect principiile economiei circulare. Filozofia Zero Waste ne îndeamnă să evităm a permite ca resursele să parcurgă un traseu liniar, transformându-se în gunoi. Pentru asta oamenii trebuie să refuze ce nu au cu adevărat nevoie, să reducă ce folosesc deja și să refolosească, recicleze sau să transforme în compost. Este un stil de viață minimalist, adoptat în ultima vreme și în România. Ce fac eu: cumpăr mâncare la vrac, pe care o depozitez în borcane de sticlă sau alte recipiente, am o cană de cafea refolosibilă, pe care o iau cu mine. Atunci când merg la cumpărături folosesc plase din pânză sau sacoșe biodegradabile, cumpăr haine de la producători locali și evit fast fashion-ul, arunc gunoiul în containerul potrivit, folosesc cât mai puțin plastic posibil.

Zero-Waste-Shopping-Kit

4. CULTIV LEGUME ÎN PROPRIA GRĂDINĂ

Nu există un sentiment mai plăcut decât acela când plăcinta pe care tocmai ai scos-o din cuptor conține dovleac dulce și parfumat, cultivat de tine. Sau atunci când menta din ceaiul de seară este din grădina proprie. Dacă ne referim la sustenabilitate, aceasta este una din cele mai bune modalități prin care putem perpetua consumul de alimente locale. Fructe, legume, ierburi, cereale. Îmi place să dețin controlul asupra a ceea ce consum. Astfel știu exact de unde provine mâncarea, cum a fost cultivată (organică, fără pesticide, etc).

Alte câteva exemple:

 • am instalat un sistem de panouri fotovoltaice pentru a reduce consumul din rețea și plănuiesc extinderea lor. Este o soluție prietenoasă cu buzunarul dar și cu mediul înconjurător, fiind o sursă alternativă de producere a energiei, cu potențial nelimitat
Why You Need to Get Serious About Going Solar!
 • am investit într-un filtru de apă pentru a o evita pe cea imbuteliată
 • reciclez hârtie, aluminiu, plastic reciclabil, carton
 • nu cumpăr produse care sunt testate pe animale(Cruelty Free)
 • am achiziționat un termostat smart, care mă ajută să reduc consumul centralei termice și să fac economii la factură, de până la 30%
 • folosesc o centrală termică în condensare
 • particip în proiecte de voluntariat pentru ca anual să fie plantați cât mai mulți copaci

Știați că ?

1.Cu aproximativ 9000 de ani în urmă, orașul Jerico din Cisiordania a devenit cel mai dens populat oraș de pe planetă cu doar 2000 de locuitori.

Cifra era impresionantă în acele zile, dar pare nesemnificativă în comparație cu imensele metropole pe care le avem astăzi, cum ar fi Tokyo (Japonia), Delhi (India) sau Shanghai (China). Potrivit celui mai recent sondaj al populației realizat de Organizația Națiunilor Unite (ONU), în 2030 vom avea mai multe orașe și metropole ca niciodată, adăpostind 60% din omenire.

2.Cele mai sustenabile orașe sunt: 1.Stockholm 2. Frankfurt 3. Zurich 4. Vienna 5. Copenhagen 6. Oslo 7. Hamburg 8. Berlin 9. Munich 10. Montreal

Sunt considerate sustenabile acele orașe care au performanțe sociale, economice și de mediu puternice. Au scoruri bune în ceea ce privește poluarea aerului, disponibilitatea mijloacelor de transport în comun, numărul de persoane educate și ocupate, procentul de spații verzi, consumul de energie sau accesul la apa potabilă.

Flag: European Union on Google Android 11.0

3.Fiecare cetățean european consumă în medie 14 tone de materii prime pe an și produce pe an 5 tone de deșeuri

***

Dragă cititorule, te invit în comentarii, sub acest articol, să-mi spui care sunt sfaturile și ideile tale de sustenabilitate. Cum privești spre un viitor mai verde ? 🙂 💚

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s